Kırmızı etli, iri ve aromatik; AB tescilli Bursa siyah incirinin özellikleri neler?

“`html

T24 Yaşam

‘Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı’, Avrupa Birliği (AB) tarafından yakın zamanda Korumalı Menşe Adı (PDO) statüsüyle onurlandırılan taze bir incir çeşididir. Aydın incirinden sonra, bu prestijli tescile sahip olan Türkiye’nin ikinci taze inciridir. Gemlik Zeytini ve Bursa Şeftalisi’nin ardından AB’den bu tür bir onur alan Bursa’nın üçüncü yerel ürünüdür.

AB, PDO tescili aracılığıyla, ‘Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı’ isminin coğrafi özelliklerini ve üretiminde uygulanan geleneksel yöntemlerin korunmasına katkıda bulunuyor. Bu durum, yerel çiftçilerin ürünlerinin ekonomik değerinin artmasına olanak tanıyor.

Bursa siyah inciri, ‘Dürdane’ çeşidinde olup, meyvesi koyu mor kabuklu, kırmızı etli, iri ve aromatik bir yapıya sahiptir. Tadı tatlı ve hafif asidik olup, kabukları çok kolay soyulmaktadır.

Bu özel ürün, Bursa’nın hem verimli ovalarında hem de dağlık bölgelerinde yetiştirilmektedir. Küçük aile çiftçileri, Bursa’ya bağlı 15 köydeki dokuz ilçede bu inciri üretmektedir. İncirin hafif bozulabilen bir meyve olması dolayısıyla, üretim, depolama, tasnif ve paketleme işlemleri bu yerlerde gerçekleştirilmektedir.


Bursa’da bu incir küçük aile çiftçileri tarafından yetiştirilmektedir

Bursa’da incir yetiştiriciliği oldukça uzun bir geçmişe sahiptir; Osmanlı arşivlerinde, Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı hakkında 1913 ve 1915 yıllarına ait kayıtlara ulaşmak mümkündür.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski, “Türkiye’nin PDO/PGI tescili, AB ve Türkiye’nin yerel ürünleri koruma kararlılığının bir göstergesidir. Bu tescil, kadın ve erkek üreticilere yeni pazarlara açılma fırsatı sunarak ekonomik güçlerini artırmalarında yardımcı oluyor. ‘Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı’nın PDO tescilinden büyük memnuniyet duyuyor ve bunun Türkiye’deki diğer üreticilere ilham vermesini umuyorum.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.


Büyükelçi Thomas Ossowski

Tescil sürecinde önemli rol oynayan Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) Bursa Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan şunları ifade etti:

“Bursa siyah inciri artık Avrupa pazarına güvenle girecek ve PDO ile ismi AB tarafından güvence altına alınacak. Bu özel inciri, ulusal ve uluslararası alanda satan firmalarımızı PDO logosu kullanmaları için başvuruda bulunmaya teşvik ediyoruz. Hepimize hayırlı olsun.”


Köy-Koop Bursa Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan

Bursa Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu, ‘Bursa siyah inciri, özellikle Avrupa Birliği ve Amerika’da büyük ilgi gören nadide bir üründür. Ancak, ‘Bursa siyah inciri’ adı sıklıkla haksız rekabetin konusu olmaktadır. AB’nin bu tescili, incirin adını ve kalitesini koruma altına alacaktır. Bu tescilin, Türkiye için önemli bir rekabet avantajı yaratacağı öngörülmektedir.’ dedi.

Taze incir üreticisi Emir Serim, ‘AB’nin tescili, ürünümüze değer katarak global pazarda daha fazla yer bulmamıza yardımcı olacaktır. Üreticiler ekonomik anlamda daha da güçlenecektir.’ şeklinde konuştu.

Diğer bir üretici Süleyman Yavuz ise, ‘AB tescili ile beklentimiz, incirlerimizin Avrupa pazarında gerçek değerini bulması ve dünya pazarına açılabilmesidir. Üreticilerin emeklerinin karşılığını adil bir biçimde almasını umuyoruz.’ dedi.

AB’nin Türkiye’den PDO veya PGI tescili verdiği ürünler


Antep baklavası/Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Bingöl balı, Osmaniye yer fıstığı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu ve Gaziantep menengiç kahvesi/Gaziantep melengiç kahvesi.

TIKLAYIN | Türkiye’nin AB Tescilli ilk çileği olan ‘Hüyük çileği’nin özellikleri neler?

TIKLAYIN | Türkiye’nin AB tescilli ilk şeftali çeşidinin özellikleri nedir?

TIKLAYIN | Türkiye’den AB tescilli ilk yer fıstığı

TIKLAYIN | AB coğrafi işaretli Suruç narı hakkında merak edilenler; kökeni ve özellikleri ne, nasıl yetiştiriliyor?

TIKLAYIN | AB coğrafi işaretli Gemlik zeytini hakkında merak edilenler

TIKLAYIN | AB coğrafi işaretli Maraş tarhanası hakkında merak edilenler

TIKLAYIN | Coğrafi işaretli Milas yağlı zeytini hakkında merak edilenler

TIKLAYIN | Büyük, çok sulu ve etli; işte AB coğrafi işaretli Ayaş domatesi hakkında merak edilenler

TIKLAYIN | Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini hakkında merak edilenler

TIKLAYIN | AB’nin tescil ettiği ilk Türk peyniri olan Ezine peyniri hakkında merak edilenler…

Kaynak: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu

“`

Bu metin, verilen içerikten özgün olarak hazırlanmıştır ve SEO uyumu gözetilmiştir. Anahtar kelimeler dengeli bir şekilde yerleştirilmiş, anlam bütünlüğü ve okuyucu dostu bir üslup sağlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir