Avusturya ticaret dengesi açığa döndü

Avusturya Dış Ticaret Dengesi Değişti: İthalat Arttı, İhracat Azaldı

Avusturya Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, mart ayında ithalat yüzde 7,6 artarak 17,5 milyar euroya yükseldi. Kimyasal ürünler sektörü, bu artışta öncü rol oynadı. Kimyasal ürünlerin ithalatı yüzde 12,6 artarken, enerji ve yakıt sektöründe yüzde 6,6’lık bir düşüş yaşandı. Bu düşüşe rağmen ithalatta hem Avrupa Birliği ülkelerine yönelik alımlar yüzde 3,8, hem de AB dışı ülkelere yapılan alımlar yüzde 15,7 arttı.

Öte yandan ihracatta yüzde 0,3’lük bir azalma meydana geldi ve ihracat 16,6 milyar euroya geriledi. Kimyasal ürünlerin ihracatındaki yüzde 13,1’lik gerileme önemli bir faktör oldu. Tıbbi ve ilaç ürünleri sektöründe ciddi düşüşler yaşandı. Ayrıca makine ve taşıt ihracatında yüzde 2,2’lik bir azalma görüldü. AB dışı ülkelere yapılan ihracat yüzde 8,6 azalırken, AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 3,9 arttı.

Mart ayında Avusturya’nın dış ticaret dengesindeki bu değişimler, küresel ekonomik dalgalanmalar ve sektörel talep farklılıklarıyla ilişkilendiriliyor. Uzmanlar, enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların ve küresel tedarik zinciri sorunlarının ithalat ve ihracat rakamlarını etkilediğini belirtiyor.

Son dönemde Avrupa ekonomilerindeki toparlanma süreci, Avusturya’nın AB ülkelerine yönelik ihracatındaki artışı desteklemişken, diğer bölgelerde talep daralması gözlemlenmiştir. Bu durum, Avusturya ekonomisinin dışa bağımlılığını ve sektör çeşitliliğini ön plana çıkarıyor.

Related Posts

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü yükseldi

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü, mayıs ayı itibarıyla 13 bin 391 megavata yükseldi.

İslam Memiş bekleyen tehlikeyi açıkladı: Türkiye için felaket olur

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, İsrail-İran savaşında en büyük tehlikenin finansal kayıplar değil, nükleer bir felaket olduğunu vurguladı. Memiş, “İran’ın nükleer santrallerine yapılan saldırılarda bir sızıntı olursa, Türkiye sınır …

En adaletsiz gelir dağılımı

Sanayiciler, kârların düştüğünü açıkladı. Kişi başı brüt işçilik maliyeti yüzde 86 yükseldi. Sendikacılar ise Cumhuriyet tarihinin en adaletsiz gelir dağılımının yaşandığını söyledi.

Bakan Bolat: 2026 yılı her kesimin daha da rahatlayacağı bir dönem olacak

Bakan Bolat: 2026 yılı her kesimin daha da rahatlayacağı bir dönem olacak

Tavuk eti üretimi nisanda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda son durum! (11 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,18 değer kazanarak 9.676,22 puana yükseldi. Dün 9.659,31 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 0,38 puan azalışla 9.658,93 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa …