Virüs alarmı: Tonlarca patates Mersin Limanı’ndan döndü

Mersin Limanı’nda İthal Patateslerde Virüs Tespit Edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, Mersin Limanı’nda ithal edilen tarım ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Son iki ayda limana ulaşan tonlarca tohumluk patates, bitki sağlığı inspektörleri tarafından titizlikle incelendi. Yapılan analizler sonucunda, ithal edilen patateslerde bitki hastalıklarına yol açan virüsler tespit edildi.

Toplam 2.223 ton 150 kilogram patatesin, “Potato leafroll polerovirus” (yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (tütün çıngırak virüsü) taşıdığı açıklandı. Tespit edilen virüslü ürünler arasında:

  • İskoçya’dan gelen 850 ton,
  • Hollanda’dan gelen 585 ton 400 kilogram,
  • Almanya’dan gelen 787 ton 750 kilogram patates bulunuyor.

Bu ürünler, Türkiye’ye girişlerine izin verilmeden iade sürecine alındı.

Peki patateslerde tespit edilen virüsler hakkında ne biliniyor?

Potato Leafroll Polerovirus (PLRV) – Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü
Potato Leafroll Virus (PLRV), patates bitkisinde yaprakların kıvrılmasına, bitki gelişiminin zayıflamasına ve verim kaybına yol açan ciddi bir virüstür. Polerovirüs grubuna aittir.

Tobacco Rattle Tobravirus (TRV) – Tütün Çıngırak Virüsü

TRV, toprak kaynaklı bir virüstür ve patateste en çok görülen belirtisi iç lekelenme (spraing) hastalığıdır. Özellikle yumrularda çürüme ve kahverengi halka lekeleri oluşturur.

Bu virüsler, sadece patatesin görünümünü değil, tüketilebilirliğini ve ticari değerini de düşürür. İthal tohumluk patateslerde bu virüslerin bulunması, Türkiye gibi büyük üretici ülkelerde yerli tarımı tehdit ettiği için ciddi bir riskli oluyor.

TÜRKİYE’DE PATATES ÜRETİMİ

Yetkililer, iade edilen bu tohumluk patateslerin Türkiye’nin genel üretim kapasitesine kıyasla çok düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin toplam patates üretimi yıllık yaklaşık 6 milyon ton seviyesine yaklaşırken, ithal edilen tohumluk patateslerin toplam üretim içindeki payı yüzde 1’in altında kalıyor.
Türkiye, Dünya Patates Üretiminde İlk 15’te

Patates, Türkiye’de hemen her iklim bölgesinde yetiştirilebiliyor. Son beş yılda patates üretimi 1 milyon ton artış gösterdi. Türkiye, dünya genelinde 15. sırada yer alarak önemli bir üretici konumuna ulaştı.
En Fazla Patates Nerede Üretiliyor?

  1. Niğde – Yıllık 750 bin tonun üzerinde üretim
  2. Kayseri
  3. Afyonkarahisar
  4. İzmir
  5. Konya
  6. Sivas
  7. Nevşehir
  8. Aksaray
  9. Bitlis
  10. Adana

Uzmanlar, Türkiye’nin yerli üretim kapasitesinin yüksekliği nedeniyle ithal patatese olan bağımlılığın oldukça sınırlı olduğunu ve gerekli denetimlerle üretici sağlığının korunduğunu vurguluyor.

Related Posts

Ünlü döner zinciri konkordato ilan etti: Adım başı şubesi vardı

Konkordato ilanlarına hergün bir yenisi ekleniyor. Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle, finansman sıkıntısı yaşayan ve yüksek kredilerle karşı karşıya olan şirket ve iş yerleri ayakta durmakta zorlanıyor. Onlardan bir Ekrem Coşkun Döner oldu. Türkiye …

Haftanın yatırım aracı belli oldu: Borsa ve altın geriledi, döviz yatırımcıya kazandırdı

Bu hafta Borsa İstanbul’da hisse senetleri ortalama yüzde 1.17, altının gram fiyatı ise yüzde 1.24 oranında değer kaybetti. Döviz tarafında dolar yüzde 0.58, euro ise yüzde 0.46 artışla yatırımcısına kazandırdı. Yatırım fonları yüzde 0.67, emeklilik fonları ise yüzde 1.24 geriledi.

Almanya’da üretici fiyatları düştü

Almanya’da üretici fiyatları, mayısta enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 düşüş kaydetti.

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

Son dakika… Merkez Bankası beklenen faiz kararını az önce açıkladı

Son dakika… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haziran ayı faiz kararını açıkladı. Politika faizi haziran ayında da beklentiler doğrultusunda yüzde 46 seviyesinde sabit tutuldu.

AB’den AliExpress’e uyarı: Ağır yaptırımlar uygulanabilir

Avrupa Birliği, Çin merkezli AliExpress’in yasa dışı ürünlerin yayılmasını engellemediği gerekçesiyle Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiğini açıkladı. AB Komisyonu, platformun kullanıcı güvenliğini tehdit eden içerikleri kontrol etmekte yetersiz kaldığını vurgularken, ihlallerin doğrulanması halinde AliExpress’e ağır yaptırımlar uygulanabileceği uyarısında bulundu.